Jak kouřit dýmku? Návod krok za krokem

Okouzlilo vás kouření dýmky a rituály, které jsou s dýmkou spojeny? Baví vás válet kouř po patře a vypouštět z úst elegantní kroužky dýmu? Přitahuje vás noblesa, se kterou dýmkaři vystupují na veřejnosti? Pak si pořiďte dýmku, kvalitní tabák, dusátko a můžete začít. Kvalitní výbava je dnes opravdu dostupná. Máme jednoho známého, který když před čtyřiceti lety začínal s dýmkou, nacpal si pro první kouření sypaný gruzínský čaj. Říkal, že to nebylo nic moc, ale vydržel. Dnes má ve své stáji na sto dýmek a kouří ty nejkvalitnější tabáky z celého světa. A jak kouřit dýmku Vám také řekneme.

Pro kouření je rozhodující kvalitní dýmka

Pro začátek doporučujeme významně neexperimentovat a sáhnout po osvědčených modelech dýmky z briáru, což je kořen vřesovce, jež se vyskytuje především ve Středomoří; na Korsice, Sicílii, Albánii, Řecku, Maroku nebo v jižní Francii. Briár je totiž ideálním materiálem na výrobu dýmek, má vysokou tvrdost a obsahuje v sobě značné množství kyseliny křemičité. Díky těmto unikátním vlastnostem je briár odolný vůči vysokým teplotám a dýmka z něj vyrobená se nepropaluje… a navíc dýchá. Briár je také velice krásné dřevo a každá dýmka má díky originálnímu žilkování nezaměnitelný design.

Výběr vaší první dýmky

Dýmka určená pro první kouření by neměla být ani extrémně velká a ani zbytečně malá. V ideálním případě by měla mít uvnitř hlavičky uhlíkovou vrstvu, aby se nemusela zakuřovat a neodradila vaše panenské chuťové buňky na patře. Ano, zakuřování dýmky nemusí vždy chutnat.

Jaký tvar vybrat

A tvar? Dýmka se vám musí především líbit a měla by dobře sedět v ústech. Na poprvé vám doporučujeme vybrat si ze šestnácti základních tvarů osvědčený, lehce zahnutý Billard. Uvidíte, že ho snadno zkrotíte a bude vám od počátku chutnat. Ani se značkou a cenou to nemusíte v počáteční fázi přehánět. Zapomeňte na magickou bílou tečku dýmek Dunhill, bohatě vám na namlouvání poslouží dýmka Prosečka z Vysočiny označená BPK nebo z produkce Prague Pipes. Jsou dostatečně kvalitní a s dobrým tabákem se vejdete do tisícovky.

Jaký vybrat tabák?

Tak a babo raď. No, nebude to ale tak zlé. My chlapi si poradíme. Pro začátek je nejlepší použít klasický dýmkový balený tabák (ne cigaretový jemně řezaný), který je dodáván ve vakuovaném obalu proti vyschnutí o hmotnosti obvykle 40 g nebo 50g. Takový tabák je nečastěji mixem několika druhů speciálně fermentovaných tabáků. Některé mixy jsou zcela přírodní, jiné jsou ochuceny aromatickými druhy tabáku a jiné, dokonce lehce či více aromatizované; vanilka, cherry, whisky apod.

Výběr vašeho prvního tabáku – chuť

Pro začátek doporučujeme jednoznačně přírodní chuti tabáku. Na experimenty a případná zklamání je času dost.

  • Ideálním mixem na start je například směs lehké světlé, nebo chcete-li zlaté Virginie, která je nejpoužívanějším a patrně nejoblíbenějším tabákem a tabáku Burley, jež má hnědou barvu a suchou silnější chuť.
  • Zajímavé jsou také mixy s tabákem Cavendish, který po dvojité fermentaci má černou barvu a jemně kořeněnou chuť.

Mixu Virginie, Burley a Cavendish se říká Mixture nebo také Blend a chutná skvěle.

Na jakou značku tabáku se zaměřit?

Co se týče značek tabáku

  • pro začátek jsou nejlepší jemné, lehčí tabáky Original Choice od Mac Baren,
  • některý z tabáků Skandinavik nebo Borkum Riff,
  • či směs Mixture Nappa Valley od A a C Petersen, jež se vyznačuje kyprým řezem.

Naopak, zpočátku je lepší se při kouření dýmky vyvarovat těžkým uzeným tabákům, jejichž základem je tabák Latakia či kořeněnému tabáku Perique. Ale proti gustu žádný dišputát.

Prohlédněte si fajfky, dýmky a příslušenství zde.

Jak správně nacpat dýmku? Postup krok za krokem

Před tím, než přejdete ke kouření dýmky a vůbec k jejímu zapálení, budete potřebovat ještě jeden nástroj. Dusátko nebo chcete-li ťapťátko, jež je k nezaplacení při pěchování dýmky a také při jejím čištění. Tak. Nyní vám již nic nebrání začít magický obřad nacpání dýmky a posléze zapálení. Zde se mnohdy dýmkaři liší. Mnozí se přiklání k tříkomorové metodě (The Three Step Method), která spočívá v postupném zvyšování tlaku. Třetina tabáku se dává do hlavičky na lehko, kouřový kanálek totiž potřebuje mít dobrý přístup vzduchu. Druhá třetinu tabáku se mírně přitlačí a třetí špetka se upěchuje silněji.

Říká se, že tah dýmky by měl být asi takový, jako když sajete vodu brčkem. Tato metoda je ale do značně míry závislá na vlhkosti tabáku, zvláště ve třetí fázi, kdy špuntík je příliš ucpaný. Někteří kuřáci dýmky preferují spolehlivější a jednodušší metodu. Svoji dýmku nacpávají volněji a v průběhu kouření dusátkem postupně pěchují. A nyní nás čeká poslední krok před tím, než budete vědět celý postup jak kouřit dýmku. Její zapálení.

Jak zapálit dýmku

Existují speciální dýmkové zapalovače, ale většina dýmkařů nedá dopustit na zápalky. Pak stačí jen opakované silně potáhnou a nechat dýmku rozhořet.

Jak správně kouřit dýmku?

Co říci na závěr? Ještě snad tři dobré rady.

  1. Není vůbec hanbou, když vám dýmka vyhasne. Špatné je naopak dychtivě urputné a rychlé kouření, při kterém vzniká horký kouř, jež dýmku přehřívá.
  2. Dýmka se také na rozdíl od cigaret nešlukuje, to je stejná chyba jako šlukování doutníků, chladný kouř se rozvážně, lahodně a slastně, zlehka povaluje po patře a pak…? Pak se vyfoukne ústy či nosem.
  3. Po kouření nechávejte dýmku vždy vydechnout a odpočinout, a vezme si ke kouření další.

Na tomto místě vám chceme popřát krásné a příjemné chvíle s dýmkami, a hlavně, nikam nespěchejte, a nezapomínejte, že na světě jsme, aby nám bylo hezky. Jedině tak můžeme dosáhnout velkých věcí.


Další články

 
Profilový obrázek

Aleš